Kuinka vanhoiksi setelit elävät?

Kerro mielipiteesi ja ehdotuksesi suomeksi

Moderators: Sleijeri, Luumi

User avatar
*anneli*
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training
Posts: 300
Joined: Fri Dec 28, 2007 8:15 am
Location: Masku, Finland

Kuinka vanhoiksi setelit elävät?

Post by *anneli* »

Mietin tässä tämmöistä, että onko tietoa, miten pitkään setelit yleensä kestävät normaalikäytössä? Ja sitten vielä, miten määritellä tuo "normaalikäyttö", eli jos jossain on todettu setelin kestävän käyttöä vaikkapa x vuotta, niin paljonko kädestä käteen -kulkua setelin elinaikaan mahtuu?

Muistan jostain lukeneeni, että eurot eivät olisi erityisen pitkäikäisiä. Muistanko oikein?

Seteleitä toki menee hukkaan ja tuhoutuu muutenkin eri syistä, mutta missä ja millä perusteella seteleitä hävitetään, kun ne katsotaan olevan täysin palvelleita?

Oletettavasti en voi saada mistään tietää, onko EBT-setelini kierrossa vai ei? Meinaan siis, että pidetäänkö missään kolkassa mitään lukua vaikkapa käytöstä poistettujen setelien sarjanumeroista tms?

Filosofisessa krapulassa setelien elämää ja kuolemaa pohdiskeli *anneli*
Rahaa on ku roskaa ja roska on ku p*skaa ja p*ska ei lopu koskaa!

http://www.anneli81.vuodatus.net
juntu
Euro-Regular in Training
Euro-Regular in Training
Posts: 129
Joined: Fri Dec 09, 2005 11:45 pm
Location: Helsinki

Post by juntu »

Setelien käyttöikää en osaa arvioida. Mutta käsittääksen pankit poistavat huonot setelit kierrosta. Jo pelkästään sen takia etteivät pankkien "raharobotit" toimi revenneillä seteleillä. Mutta suomen pankin nipuista tuntuu yleensä löytyvän aika surkeessa kunnossa olevia yksilöitä. joten luulen että ainoastaan pankit tarkastavat kassoilla setelien kunnon silmämääräisesti ja päättävät siitä laitetaanko ko seteli tuhottavaksi
en tiedä sinusta, mutta minulla on tosi hauskaa
User avatar
Tinge
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training
Posts: 328
Joined: Wed Jan 31, 2007 8:48 pm
Location: Mikkeli, Finland

Post by Tinge »

Maailmassa on tällä hetkellä 17 kpl ajallisesti yli 2000 päiväisiä osumia ja Suomessa niitä on 8 kappaletta. En usko että nämä seteli olisivat olleet koko ajan liikenteessä vaan ne ovat lojuneet joko sukanvarressa, piironkinlaatikossa tai pankkiholvissa vuosikausia. Ihmeelistä Suomen ajallisesti pisimmissä osumissa on se että niissä eniten kympin seteleitä. Esim. TOP 30 listalla on tällä hetkellä 22 kpl kymppejä ja sama tahti jatkuu toisella sivulla. Itselläni on sellainen arvio että aktiivisesti vuoden tai kaksi liikkuneet setelit alkavat olla jo poisto kunnossa.
muda
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training
Posts: 348
Joined: Tue Jun 19, 2007 8:33 am
Location: Oulu
Contact:

Post by muda »

Muistankohan oikein mutta silloin euroon siitymisen aikoihin oli puhetta seteleiden kestävyydestä ja aika pian euronkäyttöönoton jälkeen euroseteleitä pidettiin heikkona markkaan verrattuna. En vaan muista oliko tässä yhteydessä puhetta mitä ne ajallisesti kestäisivät.
Nro92
Euro-Regular in Training
Euro-Regular in Training
Posts: 102
Joined: Sat Sep 23, 2006 10:30 am
Location: Oulu, Finland
Contact:

Post by Nro92 »

Tässäpä olisi hieman statistiikkaa aiheesta englanninkieliseltä puolelta poimittuna.
vtt
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 590
Joined: Fri Jul 21, 2006 7:17 pm
Location: Vaasa, Finland
Contact:

Post by vtt »

Yksi kuulemani lyhyen iän selitys on että markkoihin lisättiin paperin tekoprosessissa "lumppuja" ja euroihin pellavaa joka on kovempaa ja ei niin sitkeää
User avatar
Sippej
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 580
Joined: Mon Jan 22, 2007 12:14 am
Location: Pietarsaari Finland
Contact:

Post by Sippej »

Europaperi kaikkialla samaa

Setelipaperi on puuvillaa, ja mukana on lujuutta lisääviä kemikaaleja. Ainesten tarkkaa jakaumaa valmistajat eivät kerro.

Eurojen paperia valmistavia tehtaita on 15 ympäri Eurooppaa, ja paperi on koostumukseltaan ja laadultaan kaikkialla täsmälleen samaa. Sen sijaan muualla maailmassa setelipaperien koostumukset vaihtelevat paljonkin maasta toiseen.

Seteli- ja muita varmuuspapereita valmistavat koneet ovat aina pieniä ja hitaita esimerkiksi sanomalehtipaperikoneisiin verrattuna.

Lumpusta luovuttiin

Entisaikoina lumppu oli yleinen setelipapereiden raaka-aine. Nykyään vaihtelevan sisältöisiä lumppueriä ei enää voida käyttää, koska niiden seassa on myös tekokuituja.

Puuvillan pitkät kuidut antavat paperille kestävyyttä. Yhdysvalloissa tehdyn selvityksen mukaan dollarin seteli kestää käytössä noin 15 kuukautta, jona aikana se vaihtaa omistajaa keskimäärin 500 kertaa.

Dollarin pitää kestää 8 000 taittokertaa. Euroseteleistä ei ole julkisesti kerrottu vastaavia tietoja. Luonnollisesti setelin arvosta riippuu, kuinka vilkkaasti se liikkuu.

Mutkikasta räätälintyötä

Setelit ja muut varmuuspaperit valmistetaan tilaajan toiveiden mukaan. Siten niitä koskevat tiedot ovat erityisen salaisia.
Raha on kuin lannoitetta, hyvää vain levitettynä. - (Francis Bacon)
:flag-fi: Työpöytä :flag-fi:
vtt
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 590
Joined: Fri Jul 21, 2006 7:17 pm
Location: Vaasa, Finland
Contact:

Post by vtt »

No yritin vähän edes sinnesuuntaan, mutta voin kyllä lyödä vaikka vetoa että vitonen ei kestä noin kauaa.
User avatar
MasterOfPuppets
Euro-Regular
Euro-Regular
Posts: 188
Joined: Mon Jan 30, 2006 4:50 pm
Location: Turku, Finland

Post by MasterOfPuppets »

Tuo kymppien pitkä ikä vois selittyä sillä, että jossain vaiheessa pistettiin kaikki bränikät D/L kympit kiertoon, ja heti niiden jälkeen bräniköitä K/T kymppejä. Tuohon aikaan ei käytettyjä kymppejä saanut just mistään ainakaan täälläpäin. Eli varmastikin käytettyjä oli jossain holveissa lojumassa. Jostain syystä.
Your life burns faster ... with EBT
User avatar
Klazu
Euro-Master
Euro-Master
Posts: 7683
Joined: Thu Feb 19, 2004 8:34 pm
Location: Vancouver, Canada

Post by Klazu »

Setelin elinikä on ihan tuurista kiinni ja pankeistakin (jopa keskuspankeista) voi palautua kiertoon ihan järkyttäviä seteleitä. Suomessa seteleiden kunnon tarkkailu on varmaan herkintä ja esimerkiksi Saksassa hieman löysempää (omasta mielestäni Suomessa ei kelpuuteta enää vähänkään kuluneita seteleitä, kun Saksassa käytössä olevat setelit ovat sellaisia normaalisti kuluneita).

Oman kokemukseni mukaan ääripäitä ovat sitten Italia ja Irlanti, joissa saa käsiinsä vain todella heikko kuntoisia seteleitä, joista osa saattaa olla jopa järkyttävässä kunnossa. Sain tästä juuri 10 päivän muistutuksen Irlannin reissullani.

Mitä tulee noihin setelin laskentakoneisiin, niin selvästikin niidenkin herkkyyttä voidaan jotenkin säätää ja muutenkin osa koneista on ihan puusilmiä selvillekin virheille. Oman kokemukseni mukaan näiden koneiden aitouden tunnistukseenkaan ei kannata 100:sti luottaa.

Irlannissa oli muuten aika vekkuli pieni laite seteleiden laskemiseen. Tämä laite muistutti vaakaa ja seteleitä heitettiin sille pieninä sattumanvaraisina nippuina. Jotenkin tuo laite punnitsi(???) setelit ja sen perusteella minulle sitten annettiin nipullinen seteleitä. Irlannin viitoset ovat niin tuhoutuneita, että tavallisella laskentakoneella ei ole mitään mahdollisuutta kokonaisen nipun kanssa. Tämä tuli todistettua omin silmin monta kertaa. :wink:
Living away from Euro zone in the beautiful Vancouver, Canada since January 2012. Experiences and stories of living in here can be found in here (in Finnish).
juntu
Euro-Regular in Training
Euro-Regular in Training
Posts: 129
Joined: Fri Dec 09, 2005 11:45 pm
Location: Helsinki

Post by juntu »

Klazu wrote:Setelin elinikä on ihan tuurista kiinni ja pankeistakin (jopa keskuspankeista) voi palautua kiertoon ihan järkyttäviä seteleitä. Suomessa seteleiden kunnon tarkkailu on varmaan herkintä ja esimerkiksi Saksassa hieman löysempää (omasta mielestäni Suomessa ei kelpuuteta enää vähänkään kuluneita seteleitä, kun Saksassa käytössä olevat setelit ovat sellaisia normaalisti kuluneita)..
Ennen pankit ei antaneet yhtään huonokuntoista, monesti nippua laskiessa virkailija saattoi vaihtaa huonon setelin pois. Viime aikoina kun olen vaihtanut useemman kerran :note-500: vitosiksi, ja saanut suomen pankin nippun. On nippusta löytynyt tosi huonokuntoisia seteleitä.
Klazu wrote:Mitä tulee noihin setelin laskentakoneisiin, niin selvästikin niidenkin herkkyyttä voidaan jotenkin säätää ja muutenkin osa koneista on ihan puusilmiä selvillekin virheille. Oman kokemukseni mukaan näiden koneiden aitouden tunnistukseenkaan ei kannata 100:sti luottaa.
Tuosta koneen aitouden tunnistimesta en osaa mitään sanoa. Mutta huonokuntoinen (revennyt) seteli ei tahdo mennä kunnolla noitten "raharobottien" syöttölaitteistosta läpi. Monesti jopa taittunut kulma aiheuttaa jumituksen
en tiedä sinusta, mutta minulla on tosi hauskaa
Puupenni - Wooden Penny
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 531
Joined: Mon Jul 31, 2006 9:44 am
Location: Kajaani, Finland

Post by Puupenni - Wooden Penny »

Klazu wrote: - - Irlannissa oli muuten aika vekkuli pieni laite seteleiden laskemiseen. Tämä laite muistutti vaakaa ja seteleitä heitettiin sille pieninä sattumanvaraisina nippuina. Jotenkin tuo laite punnitsi(???) setelit ja - -
Punnitsemisesta tuskin on kyse, tai Irlannin pikkukriminaalit olisivat jo huomanneet mahdollisuuden (EDIT: kohta poistettu jälkikäteen, kun Avijin alla oleva viesti antaa ymmärtää, että ko. laitteita olisi käytössä muuallakin). Silloin laskentakoneen luotettavuus olisi jo todettu kehnoksi, eikä niitä olisi enää käytössä.

Puup W enpen
Last edited by Puupenni - Wooden Penny on Sun Mar 09, 2008 10:05 pm, edited 1 time in total.
User avatar
avij
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 6122
Joined: Mon May 27, 2002 10:45 pm
Location: Helsinki Finland
Contact:

Post by avij »

Mä olen käyttänyt tuollaista punnitsemismasiinaa ihan itse useita kertoja kassoja tilittäessäni, eikä ainakaan vielä ole pankista kukaan soittanut perään että tilitys ei täsmäisi. Ihan toimiva vehjas siis.
Money makes the world go round. We track how the money goes round the world.
User avatar
Klazu
Euro-Master
Euro-Master
Posts: 7683
Joined: Thu Feb 19, 2004 8:34 pm
Location: Vancouver, Canada

Post by Klazu »

Siis laite perustuu ihan punnitukseen? Luulisi seteleiden olevan niin kevyitä, että laitteen pitäisi olla tosi tarkka. Lisäksi luulisi teippausten sun muiden muutosten muuttavan lukemia ja tekevän tuloksesta epätarkan. Entäs eri arvoiset setelit?

Kerro avij lisää, kerta olet laitetta ihan käyttänyt. :)
Living away from Euro zone in the beautiful Vancouver, Canada since January 2012. Experiences and stories of living in here can be found in here (in Finnish).
User avatar
JuusoJuu
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training
Posts: 352
Joined: Fri Nov 14, 2003 6:16 pm
Location: Oulu, Finland

Post by JuusoJuu »

Minäkin olen tuollaista vaakaa käyttänyt silloin, kun markat olivat vielä käytössä. Eihän siinä tarvitse tietää muuta kuin setelin paino, ja punnita vaa'alla koko nippu. Teippaukset yms tietysti vaikuttavat hieman tulokseen, mutta jos jokainen seteli ei ole teipattu, se teipinpätkien tuoma lisäpaino ei vaikuta tulokseen. Vaaka on tarkka, mutta niin ovat kirjevaa'atkin.
Sinappikurkkusalaatti - Nick JJf @ IRC
Post Reply

Return to “Keskustelua tästä sivustosta ja eurojen seuraamisesta (Suomi)”