"Hoeveelheid cash in tien jaar tijd verdubbeld"

Geef ons je mening. Heb je ideeën waarmee we de site kunnen verbeteren? Deel het met ons!

Moderators: Crazy Bob, Fons, eddydevries

Post Reply
flv-fgsp
Euro-Regular in Training
Euro-Regular in Training
Posts: 138
Joined: Mon Aug 24, 2015 9:55 pm

"Hoeveelheid cash in tien jaar tijd verdubbeld"

Post by flv-fgsp »

Uit De Standaard van vandaag 21/04/2022:
Hoeveelheid cash in tien jaar tijd verdubbeld

Ondanks de digitalisering van het betaalverkeer, groeit de hoeveelheid contant geld gestaag aan. Nooit eerder hadden Belgische gezinnen meer biljetten in huis.

Ruben Mooijman - donderdag 21 april 2022 om 3.25 uur

De hoeveelheid contant geld in bezit van particulieren is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Dat leren gegevens van de Nationale Bank van België (NBB). Op de laatste dag van 2011 was er voor 26,1 miljard euro aan munten en biljetten in handen van particulieren, exact tien jaar laten was dat bedrag opgelopen tot 48,8 miljard euro. Dat is meer dan 4.200 euro per Belg, zuigelingen en honderdjarigen inbegrepen.

De cashvoorraad van de particulieren groeide zelfs sneller dan hun vermogen. Dat laatste nam in tien jaar tijd toe met 43,5 procent, terwijl de waarde van munten en bankbiljetten in kluizen en portemonnees met 87 procent aangroeide. De toename is des te opmerkelijker aangezien het betaalverkeer in dezelfde periode sterk digitaliseerde. Uit cijfers van Febelfin blijkt dat de Belgen minder en minder geld uit betaalautomaten halen. In 2010 werd 35,8 miljard euro afgehaald, tien jaar later was dat nog 26,5 miljard.

De stijging van de hoeveelheid cash geld is geen puur Belgisch fenomeen. Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat er eind 2011 voor 889 miljard euro aan biljetten in omloop was in de eurozone. Eind 2020 (het laatst beschikbare cijfer) was dat 1.435 miljard. Een forse aangroei, maar de Belgische toename is sterker dan de Europese trend.

Onder matras of in kluizen

Volgens de ECB wordt ongeveer 80 procent van het contante geld niet gebruikt voor betalingen, maar om op te potten. Het ligt onder matrassen of in kluizen. Dat percentage is in de loop der jaren geleidelijk toegenomen. Een deel van de toegenomen vraag wordt verklaard doordat veel euro’s naar het buitenland verdwijnen. In landen met een zwakke eigen munt geven huishoudens er de voorkeur aan om een cashvoorraad bij te houden in sterke valuta, zoals euro’s of dollars.

Regelmatig werden grote hoeveelheden cash geld aangetroffen bij de ontmanteling van criminele organisaties
Een sluitende verklaring voor de aanzwellende stapels bankbiljetten in België is er niet. De Nationale Bank wijst erop dat er aan het begin van de covidcrisis een rush op contant geld was. Maar ook voordien groeide de voorraad opgepotte bankbiljetten al gestaag aan. Een mogelijke factor is ook de lage spaarrente. Het verschil tussen geld in een spaarpot of op een spaarrekening is daardoor verwaarloosbaar geworden.

In 2016 drukte de ECB haar bezorgdheid uit over de toename van de hoeveelheid cash. Regelmatig werden grote hoeveelheden cash geld aangetroffen bij de ontmanteling van criminele organisaties. Vooral de populariteit van het biljet van 500 euro leek volgens de bank te wijzen op financiering van illegale activiteiten. Daarom werd besloten om van deze coupure geen nieuwe biljetten te drukken. Dat gebeurde nadat de internationale politiedienst Europol had gewezen op de populariteit van dit biljet bij criminelen en witwassers. Maar sinds de beslissing om het 500 eurobiljet te laten uitdoven, zijn de biljetten van 200 euro veel populairder geworden. Van die laatste coupure is nu bijna 200 miljard euro in omloop, terwijl dat enkele jaren geleden nog minder dan 50 miljard euro was.

Illegale activiteiten

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), het Belgische orgaan dat strijdt tegen witwassen, constateert dat cash geld nog altijd populair is voor de financiering van illegale activiteiten. Het opnemen en storten van contanten was in 2020 goed voor 28 procent van het aantal meldingen van verdachte verrichtingen. Tien jaar eerder was dat 19 procent.

‘Dat grote criminele organisaties veel cash gebruiken, staat vast’, zegt secretaris-generaal Kris Meskens van de CFI. ‘Dat ze er steeds beter in worden om die verrichtingen buiten het zicht van de autoriteiten te houden ook. Of dat een verklaring vormt voor de toename van cash geld? Dat is niet uit te sluiten, maar zeker weten we het niet.’

Meskens stelt vast dat de overheid het gebruik van cash geld op verschillende manieren ontmoedigt. Bijvoorbeeld door een verbod op cash transacties van meer dan 3.000 euro. ‘Het is zaak om een evenwicht te vinden. We willen de criminelen tegenhouden, maar ook het normale betaalverkeer niet te veel hinderen. Het gebruik van cash wordt stapje voor stapje bemoeilijkt.’
Post Reply

Return to “Site en Euro-tracking Discussie (Nederlands)”