Kuinka vanhoiksi setelit elävät?

Kerro mielipiteesi ja ehdotuksesi suomeksi

Moderators: Luumi, Sleijeri

User avatar
avij
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 5747
Joined: Mon May 27, 2002 10:45 pm
Location: Helsinki Finland
Contact:

Post by avij » Mon Mar 10, 2008 10:34 am

Laitteesta valitaan ensin millaisia seteleitä ollaan punnitsemassa, eli se ei tunnista setelin kokoa itse. Koneelle on joskus aikoinaan käyttöönoton yhteydessä kerrottu paljonko kukin eurosetelityyppi painaa.

Laitteen "punnitsemiskoriin" mahtuu ehkä jotain parisataa seteliä, mutta tuollaista isoa nippua ei voi yleensä laittaa kerralla punnittavaksi, vaan se pitää latoa laitteen punnittavaksi pienissä erissä. Setelien lisäysten välillä laite kertoo paljonko seteleitä on tähän mennessä kertynyt, jonka jälkeen vaa'alle voi taas lisätä seteleitä edellisten seteleiden lisäksi. Se kai pitää jatkuvasti kirjaa seteleiden määrästä ja vertaa uutta tilannetta edelliseen. Jos oletetaan että setelin paino olisi vaikka gramman ja laitteelle annetaan setelierät joiden painot ovat 30,2g + 30,2g + 30,2g niin laite tajuaa että sille annettiin 90 seteliä. Jos nuo kaikki (90,6g) annettaisiin punnittavaksi samalla kerralla, kone hämmentyisi eikä suostuisi antamaan laskentatulosta.

Kerran meinasi tulla ongelma kun 20e-nippuun oli päätynyt yksi kymppi sekaan. Laite tulkitsi tuon 10e setelin 20e seteliksi. Tämä kuitenkin huomattiin tarkistuslaskennassa kun kassanlaskun tulos heitti sen 10e verran kassajärjestelmän antamaan lukemaan verrattuna.
Money makes the world go round. We track how the money goes round the world.
EBT Tech WG leader. Do not PM me if your question is not related to Tech WG or the association.

rahaman
Euro-Regular in Training
Euro-Regular in Training
Posts: 82
Joined: Sat May 07, 2011 10:42 am

Re:

Post by rahaman » Wed Nov 23, 2011 11:34 pm

juntu wrote:Setelien käyttöikää en osaa arvioida. Mutta käsittääksen pankit poistavat huonot setelit kierrosta. Jo pelkästään sen takia etteivät pankkien "raharobotit" toimi revenneillä seteleillä. Mutta suomen pankin nipuista tuntuu yleensä löytyvän aika surkeessa kunnossa olevia yksilöitä. joten luulen että ainoastaan pankit tarkastavat kassoilla setelien kunnon silmämääräisesti ja päättävät siitä laitetaanko ko seteli tuhottavaksi
Kyllähän totuus on se, että mitä köyhempi maa niin sitä huonommat setelit. Kreikassa oli drakma-aikana lähes jokainen seteli todella huono, teipattu ja todella ohut. Pienimmät setelit eli 50 ja 100 drakmaa toki huonoimpina. Samoin se on eurojenkin kanssa eli jossain etelän lomakohteissa 5 ja 10 euron setelit voivat olla todella huonoja. Myös siksi, etteivät ole useinkaan lompakossa, vaan vaikkapa uimashortsien taskuissa, jolloin seteli kastuu ja kuluu.

Itsekin luulin, että pankit olisivat tarkempia setelien suhteen, eivätkä vain keskuspankit, mutta sain Espoossa Nordeasta kerran useita niin huonoja kympin seteleitä, etteivät ne käyneet Saksassa juna-automaattiin, vaikka erityisesti hain pientä pankista sen takia, kun automaattiin käy vain kolikot ja 5 sekä 10e setelit.

Mitä tulee sitten käyttöikään niin isot setelit lojuvat usein jossakin pitkiäkin aikoja. Ei pelkästään pankeissa, vaan myös yritykset ja yksityishenkilöt säilyttävät rahaa käteisenä ja silloin se on usein isoina seteleinä. Kassakaapeissa, tallelokeroissa ja ties missä on paljon 50-500e seteleitä pitkiäkin aikoja täysin käyttämättä.

User avatar
Juristi M
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 740
Joined: Thu Oct 06, 2005 9:07 pm
Location: Helsinki, Suomi/Finland

Re: Kuinka vanhoiksi setelit elävät?

Post by Juristi M » Mon May 22, 2017 7:27 pm

Kaivoin esiin tällaisen vähän vanhemman viestiketjun, kun otsikko osuu kohtuullisesti yksiin YLE:n tuoreen nettiuutisen kanssa:

Vitosen seteli kestää vain pari vuotta – 4 yllättävää faktaa käteisestä

:D

Post Reply

Return to “Keskustelua tästä sivustosta ja eurojen seuraamisesta (Suomi)”