Napis Slovenija na robu kovanca za € 2
Moderator: gergapsek
Napis Slovenija na robu kovanca za € 2
Pozdravljeni!
Danes sem se malo bolj vtaknil v omenjen kovanec in sem opazil naslednje:
Napis na robu kovanca:
S_____L_____O_____V__E__N__I__J__A *
Med prvimi črkami napisa je veliko več presledka kot med ostalimi.
Glede na to, ker sem kupil dva startkit paketa z evri in imam za primerjavo 4 dvoevrske kovance, je očitno cela serija takšna, ali gre za namenoma takšen odtis ali je napaka, pa ne bi vedel.
Za "mušter" imam pri sebi tudi en nizozemski kovanec, kjer takšnih "nepravilnosti" ni.
Njihov napis: G O D______Z IJ______M E T______O N S
(črka IJ je v nizozemski abecedi ena črka)
Napis na robu kovanca:
Glede na to, ker sem kupil dva startkit paketa z evri in imam za primerjavo 4 dvoevrske kovance, je očitno cela serija takšna, ali gre za namenoma takšen odtis ali je napaka, pa ne bi vedel.
Za "mušter" imam pri sebi tudi en nizozemski kovanec, kjer takšnih "nepravilnosti" ni.
Lep pozdrav / Greetings
David
David
Re: Napis Slovenija na robu kovanca za € 2
... in v nizozemščini pomeni Bog je z nami.Davci wrote:Pozdravljeni!
Napis na robu kovanca:
Ostale države niso tako izvirne (ponavadi piše 2 EURO * ali pa 2 *)
Lep pozdrav / Greetings
David
David
Glede napisa na robu kovanca ( saj je to tema, kajne )
Sem hotel biti pameten, pa prevedeno nazaj v slovenščino napisat, pa je preveč dela
, zato kar tale post z enega drugega foruma od enega slovenskega uporabnika :
Have you noticed that the dot is much closer to A than to S?
Is it just an accident? No, it isn't.
You can also notice that the distances between S, V, J and the dot are very simmilar, so these 4 characters divide the edge into 4 similar sectors. And they represent four main sides of sky:
S = sever = North
V = vzhod = East
J = jug = South
dot (instead of Z) = zahod = West.
Regarding the minting process, the position of the edge inscription is usualy very random against the obvers and reverse design. But in some cases letters S, V, J and the dot could coincide with the top (12 o'clock), right (3 o'clock), bottom (6 o'clock) and left (9 o'clock) side of the map on the common european side of the coin.
Although it works in slovene language only, such "compass" coins will be interesting for all collectors who know this story.
Torej je vse jasno glede napisa na robu kovanca..

Sem hotel biti pameten, pa prevedeno nazaj v slovenščino napisat, pa je preveč dela
Have you noticed that the dot is much closer to A than to S?
Is it just an accident? No, it isn't.
You can also notice that the distances between S, V, J and the dot are very simmilar, so these 4 characters divide the edge into 4 similar sectors. And they represent four main sides of sky:
S = sever = North
V = vzhod = East
J = jug = South
dot (instead of Z) = zahod = West.
Regarding the minting process, the position of the edge inscription is usualy very random against the obvers and reverse design. But in some cases letters S, V, J and the dot could coincide with the top (12 o'clock), right (3 o'clock), bottom (6 o'clock) and left (9 o'clock) side of the map on the common european side of the coin.
Although it works in slovene language only, such "compass" coins will be interesting for all collectors who know this story.
Torej je vse jasno glede napisa na robu kovanca..
Re: Napis Slovenija na robu kovanca za € 2
Emmm... kje pa ste opazil ta napis k ma kao večje presledke? Na vseh kovancih k jih mam js za 2€ piše *S*L*O*V*E*N*I*J*A* (vmes so zvezdice, pač EU pa to), ampak povsod je isti presledek. ??? Tut jaz sem kupil startkit paketek, ampak sem tiste evre žal že poslal naprejDavci wrote:Pozdravljeni!
Napis na robu kovanca:
Upam, da diskutiramo o isti stvari, če pa ne, se oproščam...my mistake