Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Kerro mielipiteesi ja ehdotuksesi suomeksi

Moderators: Sleijeri, Luumi

User avatar
Ville S.
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 553
Joined: Sat Jan 15, 2005 12:26 pm
Location: Vantaa, Finland

Post by Ville S. »

Sport-Mass wrote:D/L :note-5: , :note-20: ja :note-50: alkavat olla jo keräilyharvinaisuuksia. Varsinkin vastaan tulevat D/L vitoset alkavat olla jo varsin heikossa hapessa.
Tästäpä syystä olen muutaman vitosen jättänyt jemmaan. Jos vaikka joskus joku epäilee sellaisia koskaan olleenkaan. Nuo kakskymppiset ja viiskymppiset kun tuntuu vielä olevan jossain määrin liikenteessä olevia tuolla ehkä jo legendaarisella DL-merkinnällä varustettuina.
No signature?
Puupenni - Wooden Penny
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 531
Joined: Mon Jul 31, 2006 9:44 am
Location: Kajaani, Finland

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by Puupenni - Wooden Penny »

Ihmettelin itsekin kaksi vuotta sitten juuri aloittaneena ebtarina, mihin ovat D/L-setelit kadonneet, koska tilastot kertoivat niitä olevan runsaasti, mutta omalle kohdalle sattui niin harvoin. Silloin 2006 ne oli jo kadonneet. Tänä kesänä probleemaan tuli vastaus.

Purjehdin vuosittain Ahvenanmaan ja Turun saaristossa ja tähän asti olen pysynyt tiukasti luomukirjauskäytännössä. Nyt kuitenkin halusin tutkia tämän eksoottisen paikan setelikantaa ja sain yllätyksekseni huomata, että Sottungan kunnassa niitä D/L-seteleitä näyttää vielä riittävän. Muusta Ahvenanmaan ja Turun saaristosta en osaa sanoa, kun en ole asiaa tällä tavalla tutkinut.

Sottugan pääsaaren ainoasta ravintolasta (suosittelen, ja viekää terveisiä Harriettille) vaihdoin 14 vitosta, joista 9 oli E/L ja ei yksikään D/L. Turisteilta tulleita, mitä ilmeisimmin. Mutta kun vaihdoin seteleitä paikallisen pienemmän saaren tilallisen kanssa, oli hänen markkinakassastaan vaihtamissani vitosissa peräti 23 D/L -koodia ja vain 17 muuta, eikä yksikään ollut E/L. Se tarkoittaa 57,5 %:n D/L-pitoisuutta. Uskomatonta. Taisi olla aika vanhaa pohjakassaa.

Valitettavasti näissä vanhoissa seteleissä ei sattunut olemaan osumaa. Ei ainakaan vielä. Hyväkuntoisia olivat, joten jäädään odottelemaan, että nämä Amsterdamiin viemäni setelit vielä sieltä esille putkahtavat.

Yksikään A'damiin aiemmin viemäni seteli ei kylläkään ole vielä löytynyt ko. paikasta, mutta muualle hiihdellyinä niitä on löytynyt, lähinnä Pohjois-Hollannista, kiitos vermeerin (ent. Westinhousen) ahkeran kirjaamisen.

Muut kuin D/L-koodatut jätin Etelä-Suomen eläjille ihmeteltäväksi, kun piti saada käyttörahaa uusien koodien nappaamiseksi. Etsikää niin löydätte. Tarina tulee kaupan päälle.

Ja niitä D/L-koodeja varmaan löytää jatkossakin paremmin syrjäiseltä maaseudulta tai saaristosta, jossa porukat eivät ole joka viikko pankissa asioimassa. Ihan vaan vinkkinä.

Tieteellisesti tarkastellen yllä esitettyä johtopäätöstä reuna-alueiden isommasta D/L-pitoisuudesta ei voi tehdä, koska otos on niin suppea ja sattuman mahdollinen osuus suuri. Mutta jos on itse väärässä, eikä tiedä olevansa väärässä, ei valehtele vaikka mitä sanoisi.

Puup W enpen
Puupenni - Wooden Penny
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 531
Joined: Mon Jul 31, 2006 9:44 am
Location: Kajaani, Finland

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by Puupenni - Wooden Penny »

Ossi wrote:Setecin L/D setelit lähes kadonneet kierrosta! - -
Näin siis kirjoitti nimimerkki Ossi noin kolme vuotta sitten.

Tänään sattui osuma yhteen niistä. Ihan mukavalta tuntui, kun arvostan enemmän osuman laatua, kuin määrää. Mikrohistoria kiinnostaa, en kiellä.

Voi tietysti olla, että enemmän kirjaaville D/L-osumia sattuu lähes päivittäin, mutta itselle ne ovat olleet sen verran harvinaisia, että ajattelin tuoda tämän yli 1000-päiväisen keskusteluun:

http://fi.eurobilltracker.com/notes/?id=13092925

Näyttää muuten löydetyn Suomen pankin leimaamasta nipusta vajaa kuukausi sen jälkeen, kun Ossi lähetti alkuperäisen viestinsä.

Voisiko enemmän kirjaavat ystävällisesti kertoa, mikä on tilanne D/L-koodin osalta tässä ja nyt, kiitos.

Seteli menee kierrätykseen huomenna, mutta ei kierrätykseen varsinaisessa recycle- vaan reuse-merkityksessä.

Puup W enpen
User avatar
juk3965
Euro-Master
Euro-Master
Posts: 1416
Joined: Thu Jul 08, 2004 5:15 pm
Location: Leppävirta, Finland

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by juk3965 »

Puupenni - Wooden Penny wrote:
Ossi wrote:Setecin L/D setelit lähes kadonneet kierrosta! - -
Voisiko enemmän kirjaavat ystävällisesti kertoa, mikä on tilanne D/L-koodin osalta tässä ja nyt, kiitos.
Minä en nyt niin paljon kirjaile, mutta nyt viime kesän ja syksyn aikana olen havainnut D/L kymppejä olleen liikkeellä pitkästä aikaa enemmän. Sangen hyväkuntoisia eikä osumiakaan ole tullut, joten missä lie lojuneet ja sieltä liikkeelle laitettu.

Kesäkuussa 106 seteliä, joista 10kpl D/L -seteliä (9* :note-10: ja 1* :note-20: )
Heinäkuussa 75 seteliä, joista 4kpl D/L -seteliä (4* :note-10: )
Elokuussa 118 seteliä, joista 4kpl D/L -seteliä (1* :note-5: ja 3* :note-10: )
Syyskuussa 88 seteliä, joista 9kpl D/L -seteliä (2* :note-5: , 6* :note-10: ja 1* :note-20: )
Lokakuu tähän mennessä 73 seteliä, joista 2kpl D/L -seteliä (1* :note-10: ja 1* :note-50: )
Tippis
Euro-Regular in Training
Euro-Regular in Training
Posts: 85
Joined: Tue Jan 15, 2008 2:37 pm
Location: Hollola, Finland

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by Tippis »

Puupenni - Wooden Penny wrote:
Voisiko enemmän kirjaavat ystävällisesti kertoa, mikä on tilanne D/L-koodin osalta tässä ja nyt, kiitos.

Puup W enpen
Ei tässä itsekään lukeuduta suurkirjaajiin, mutta pikaisella tutkimisella näyttää siltä että D/L :note-10: liikkuu vielä kohtalaisesti mutta :note-5:, :note-20: ja :note-50: ovat enemmänkin satunnaisia yllätyksiä. Olen näemmä tämän puolikkaan lokakuun aikana kirjannut 1400 seteliä, joista
D/L :note-5: 4 kpl
D/L :note-10: 178 kpl
D/L :note-20: - kpl
D/L :note-50: 3 kpl

Syyskuun puolella D/L :note-20: vilahti käsissäni sentään neljästi.

Kaikenkaikkiaan koko kirjaushistoriani aikana (lähes kaksi vuotta) seteleitä 23443 kpl, joista
D/L :note-5: 105 kpl (1,0 % kaikista vitosistani)
D/L :note-10: 3484 kpl (41,0 %)
D/L :note-20: 52 kpl (1,5 %)
D/L :note-50: 28 kpl (2,2 %)
D/L :note-100: 19 kpl (44,2 %)
User avatar
Bird
Euro-Master
Euro-Master
Posts: 2547
Joined: Tue Mar 25, 2003 5:13 pm
Location: Joensuu, Finland
Contact:

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by Bird »

Puupenni - Wooden Penny wrote:Voisiko enemmän kirjaavat ystävällisesti kertoa, mikä on tilanne D/L-koodin osalta tässä ja nyt, kiitos.
D/L-yhdistelmä on tällä hetkellä kympeissä erittäin yleinen. Hain tuossa taannoin pankista nipun kymppejä, ja sadasta setelistä noin 30 oli D/L:ää, mukana mm. tällainen osuma. D/L-kymppejä tulee myös vastaan lähes päivittäin aivan normaalin rahankäytön yhteydessä.

Suomen ajallisesti pisimpien osumien listaa tutkiessa huomaa helposti saman asian: D/L-kympit ovat todella hallitsevia tässä tilastossa. Uskoakseni tämä ei voi kertoa mistään muusta kuin siitä, että näitä seteleitä on jossain vaiheessa otettu valtavat määrät pois kierrosta ja vapautettu nyt viime aikoina taas liikenteeseen. Näin ne ovat säilyneet hyväkuntoisina ja tuovat nyt pitkän aikavälin osumia ebtareille.

Kaikissa muissa setelikoissa paitsi kympeissä D/L-kombinaatio on sen sijaan nykyisin hyvin harvinainen. Tämäkin tukee teoriaa siitä, että suomalaiset kympit ovat maanneet välillä vuosikausia holveissa. Suomen Pankin tilastojen mukaan myös Suomesta liikkeelle laskettujen kymppien määrä on vähentynyt kysynnän puutteen vuoksi noin 20 prosentilla vuoden 2006 alun tilanteesta, mikä selittänee sen, että niitä on jäänyt jemmaan myöhempää käyttöä varten.
User avatar
Juristi M
Euro-Master in Training
Euro-Master in Training
Posts: 828
Joined: Thu Oct 06, 2005 9:07 pm
Location: Helsinki, Suomi/Finland

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by Juristi M »

Bird wrote:..... Suomen Pankin tilastojen mukaan myös Suomesta liikkeelle laskettujen kymppien määrä on vähentynyt kysynnän puutteen vuoksi noin 20 prosentilla vuoden 2006 alun tilanteesta, mikä selittänee sen, että niitä on jäänyt jemmaan myöhempää käyttöä varten.
Ja kysyntään vaikuttaa varmasti myös tarjonta. Kympeistä voisi helposti tulla varsin kysyttyjä, jos niitä saisi automaateista. Näin on muutamassa Keski-Euroopan maassa.

D/L-kymppien yleisyydestä puheen ollen, aivan viime viikkoina olen ollut havaitsevinani, että niiden suhteellinen osuus on ollut ainakin helsinkiläiskaupoissa pikku hiljaa laskemaan päin ja vastaavasti kiertoon on tullut irlantilaisia vähän käytettyjä K/T-kymppejä erityisesti K003-erästä. Lienevät maanneet hetken aikaa varastoissa samalla tavoin kuin D/L-kympitkin aikanaan.

Mihinkähän D/L viisikymppiset ovat kadonneet? Ei luulisi, että ne ovat kaikki ehtineet poistua käytöstä loppuun kuluneina. Luulisi, että niillä on vähän pidempi kiertoaika. Onkohan niitäkin käytettyinä varastossa odottamassa sopivaa liikkeeseenlaskuhetkeä?
höpsismöppiäinen
Euro-Master
Euro-Master
Posts: 1933
Joined: Fri Apr 18, 2008 7:21 pm
Location: Helsinki, Finland

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by höpsismöppiäinen »

Juristi M wrote:D/L-kymppien yleisyydestä puheen ollen, aivan viime viikkoina olen ollut havaitsevinani, että niiden suhteellinen osuus on ollut ainakin helsinkiläiskaupoissa pikku hiljaa laskemaan päin ja vastaavasti kiertoon on tullut irlantilaisia vähän käytettyjä K/T-kymppejä erityisesti K003-erästä. Lienevät maanneet hetken aikaa varastoissa samalla tavoin kuin D/L-kympitkin aikanaan.
Samantapaista olen ollut havaitsevinani. Myös P/X ja R/X-kymppejä on näkynyt liikenteessä.
Veikkaanpa, että käyttökelpoisia D/L-kymppejä lasketaan liikkeelle jälleen, kunhan nuo K/T-ja P(R)/X-kympit on käytetty loppuun.
I reject your reality and substitute my own.
emppu
Euro-Master
Euro-Master
Posts: 3171
Joined: Wed Jun 09, 2004 11:51 am

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by emppu »

Viimeisen viikon aikana on kätösiini osunut useampia D/L :note-20: seteleitä kuin pakasta vedettyjä 8O Onko muilla vastaavanlaisia havaintoja?
höpsismöppiäinen
Euro-Master
Euro-Master
Posts: 1933
Joined: Fri Apr 18, 2008 7:21 pm
Location: Helsinki, Finland

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by höpsismöppiäinen »

emppu 112 wrote:Viimeisen viikon aikana on kätösiini osunut useampia D/L :note-20: seteleitä kuin pakasta vedettyjä 8O Onko muilla vastaavanlaisia havaintoja?
Meikäläisellä viimeisin D/L :note-20:-havainto on syyskuun puolivälistä, mutta jokunen päivä sitten sain kätösiini hyväkuntoisen D/L :note-50::n 8O
I reject your reality and substitute my own.
User avatar
Tomppa-
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training
Posts: 403
Joined: Thu Aug 28, 2003 6:28 pm
Location: Helsinki
Contact:

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by Tomppa- »

Viimeisin :note-20: D/L maaliskuulta 2008 8O
User avatar
Eliezer
Euro-Master
Euro-Master
Posts: 1651
Joined: Sat Apr 23, 2005 6:11 pm
Location: Greater Helsinki (Zone B), Finland
Contact:

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by Eliezer »

emppu 112 wrote:Viimeisen viikon aikana on kätösiini osunut useampia D/L :note-20: seteleitä kuin pakasta vedettyjä 8O Onko muilla vastaavanlaisia havaintoja?
Hmm. Olen kirjannut kymmenen D/L :note-20:-seteliä heinäkuun alun jälkeen (4 Helsingistä, 2 Vantaalta, yksittäiskappaleet Tampereelta, Hyrylästä, Karkkilasta ja Sippolasta), ja kaikki ovat olleet vähintäänkin taitettuja - aika keskimääräistä tasoa tuntuvat olevan.
User avatar
SPACE FP
Euro-Regular
Euro-Regular
Posts: 156
Joined: Sat Oct 11, 2003 6:56 pm
Location: Tampere

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by SPACE FP »

Juristi M wrote:Kympeistä voisi helposti tulla varsin kysyttyjä, jos niitä saisi automaateista.
Paitsi ehkä vanhojen kokemusten perusteella. Kun markka-aikaan ottomaateista sai vielä viisikymppisiä, ei niitä mennyt juuri yhtään kun kaikki nostelivat vain satasia. Eivätkä ihmiset vissiin köyhempiä nyt ole kuin silloin?

Jaa no itse aiheeseen ei tulekaan sitten mitään mieleen :)
vtt
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 590
Joined: Fri Jul 21, 2006 7:17 pm
Location: Vaasa, Finland
Contact:

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by vtt »

Samaan Offtopicciin. Itse vaihdan pankeissa isommat rahat kympeiksi ja vaihdan muutamassa kaupassa heidän kaipaamiaan kymppejä. Sanovat että niitä kuluu yllättävän paljon nykyään.
Kirjaan setelini vtt the reindeer nickillä koska minusta tuli lapinhullu n. vuonna 2005
Puupenni - Wooden Penny
Euro-Expert
Euro-Expert
Posts: 531
Joined: Mon Jul 31, 2006 9:44 am
Location: Kajaani, Finland

Re: Setecin aidot ja alkuperäiset D/L setelit

Post by Puupenni - Wooden Penny »

vtt wrote:Samaan Offtopicciin. Itse vaihdan pankeissa isommat rahat kympeiksi ja vaihdan muutamassa kaupassa heidän kaipaamiaan kymppejä. Sanovat että niitä kuluu yllättävän paljon nykyään.
Älä nyt? Sittenhän SE, jonka nimeä emme lausu, on saapunut. Siis jos ihmiset maksaa kakskymppisillä ja saavat kymppejä takaisin. Eivät siis enää maksa viiskymppisellä ja saa kakskymppisiä takaisin. Laama on tullut. En tarkoita Dalai Laamaa, vaan sitä pelottavaa oliota, joka sylkee ihmisten päälle Tintin seikkailuissa. Näin kertoo iänikuinen viidakon vanha sanonta eli taantuma.

Puup W enpen
Post Reply

Return to “Keskustelua tästä sivustosta ja eurojen seuraamisesta (Suomi)”