Bankovec za 1 €

Tukaj izrazite svoje mnenje o straneh, objavite svoje želje, predloge, ideje ...

Moderator: gergapsek

Idejo o bankovcu za 1€:

podpiram
10
30%
ne podpiram
21
64%
vseeno mi je
2
6%

Total votes: 33

mr.bear
Euro-Regular in Training
Euro-Regular in Training

Bankovec za 1 €

Post by mr.bear »

Zanima me, kaj menite o predlogu, da bi ECB izdala tudi bankovec za 1Euro?
tejtej
Euro-Regular
Euro-Regular

Post by tejtej »

Proti, ker se ne splača.

Ameriški izračun za zamenjavo bankovca za 1 $ s kovancem:
$1 notes last only about 18 months before having to be replaced, the government has to produce about 5 billion of them per year to maintain the pool of 7.5 billion $1 notes now in circulation. At a per unit production cost of $0.035, this costs $175.0 million, and it also costs the Federal Reserve about $49.7 million to process the $1 notes each year — for a combined production and processing cost of $224.7 million.
Z zamenjavo s kovancem bi Američani privarčevali 522,2 milijonov dolarjev.

Na leto.
B I V O L
Euro-Master
Euro-Master

Post by B I V O L »

Sem proti bankovcu za 1€ in za 2€. Sedaj vsaj vem, ko vidim enega papirnatega v denarnici, da lahko grem na malico, pa še kaj popijem zraven. Naj kar ostane tako kot je. :wink:
nickx
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training

Post by nickx »

Po toči zvoniti je prepozno, bi rekel. Morda bi bilo res primerneje, vendar bo inflacija naredila svoje, čeprav ni velika. Tako je inflacija skoraj že povsem umaknila iz obtoka kovance za 1, 2 in 5 centov. Ostane nam torej le 5 različnih kovancev, kar je obvladljivo.
B I V O L
Euro-Master
Euro-Master

Post by B I V O L »

nickx wrote:Tako je inflacija skoraj že povsem umaknila iz obtoka kovance za 1, 2 in 5 centov. Ostane nam torej le 5 različnih kovancev, kar je obvladljivo.
Hmm, kje si pa to prebral :?: To seveda ne bi bilo slabo; vendar pa je še veliko cen nastavljenih na cent natančno brez ničle na koncu. Dostikrat moramo brskat po denarnici in prebirat med svetlimi in temnimi (bakrenimi) kovanci, kadar karkoli plačujemo. :roll:

Pa še enkrat, kar se papirnatih za 1€ tiče - ne pride v poštev :!: . Zamislimo si Tricka; če bi šli z njim na pijačo, kako debelo denarnico z bankovci po 1€ bi morali imeti, da bi ga spravili v dobro voljo (napili) :lol: .
nickx
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training

Post by nickx »

Morda sem malo pretiraval (recimo pri kovancu za 5 centov) a vseeno. Ko grem recimo na pijačo, pri plačilu vedno zaokrožim navzgor na 10 centov, če je račun tak. Naj pač tudi kelnarca nekaj dobi, če je normalna :wink: V trgovinah je seveda drugače.

Sem pa nekje na tem forumu tudi prebral, da so na Danskem vse cene zaokrožene na 10 centov, tako da bakrenih skoraj ni v obtoku, čeprav so seveda še vedno zakonito plačilno sredsto in lahko z njimi plačaš, a nikoli ti bakrenih ne bodo vrnili.
Trick
Euro-Regular in Training
Euro-Regular in Training

Post by Trick »

B I V O L wrote: Zamislimo si Tricka; če bi šli z njim na pijačo, kako debelo denarnico z bankovci po 1€ bi morali imeti, da bi ga spravili v dobro voljo (napili) :lol: .
1€? Z mano se gre samo z bankovci v žepu :P

Ne, drugače pa tudi jaz ne podpiram te ideje. Naj ostane tak kot je. Verjetno je z razlogom tako.
You don't have enough money to make me drunk :P
nickx
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training

Post by nickx »

V prejšnjem postu sem se zmotil - niso na Danskem zaokrožili cen, temveč končne zneske. Če je seveda to res.
bzajc
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training

Post by bzajc »

N aDanskem nimajo evra. Si mislil Finsko?
franci
Euro-Regular
Euro-Regular

Post by franci »

Hehe, na Danskem res ni evra.
Sem enkrat kmalu po uvedbi evra nekaj peljal na sever Nemčije, pa sem si rekel, bom skočil pa še na Dansko po evrske kovance ( njihove ).
Pa se pripeljem gor, bi se kmalu zaletel, ko sem videl cene goriva- tam okoli 5,50 enot ( njihovih kron, jaz sem pa mislil, da evrov :roll: ) In sem šel na bankomat, dvignil nekaj njihovih kron, nekaj malega kupil v marketu ( najdražje v Evropi ) in obrnil domov :D
Nekje na severu so menda res vzeli iz obtoka že kmalu po uvedbi kovance za 1c in 2c, v Avstriji pa samo v Metroju zaokrožujejo račune na 10 centov, drugje ne.
V Sloveniji pa itak v lokalih mislim da je vse na 10c, ali ne ?
Vsaj na Dolenjskem je tako :)

Tako da bankovcev za manj kot 5€ res ne rabimo. Lahko bi še tistega za 200€ ukinili, saj se sploh ni prijel :lol:
ART
Euro-Master
Euro-Master

Post by ART »

Ne podpiram: nizek vrednost, bankovec čezmeren propadel.

Image
franci
Euro-Regular
Euro-Regular

Post by franci »

ART wrote:Ne podpiram: nizek vrednost, bankovec čezmeren propadel.
Uf, lepo, lepo, da se kdo potrudi tudi z druge strani meje, ki je skoraj ni več, tako lepo napisat....
Da bo drugič lažje :.....nizka vrednost.....
Kaj točno je hotel ART povedati naprej, mi pa ne uspe, morda lahko pomaga b100w11 ?
morda bi bankovec prezgodaj propadel ? :)
Trick
Euro-Regular in Training
Euro-Regular in Training

Post by Trick »

:) Verjetno je mislil, da bi prehitro "razpadel".
You don't have enough money to make me drunk :P
nickx
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training

Post by nickx »

bzajc wrote:Na Danskem nimajo evra. Si mislil Finsko?
Ma saj sem se potem spomnil, da na Danskem ne more biti. Ne vem, bom ob priliki malo pregledal forum.
nickx
Euro-Expert in Training
Euro-Expert in Training

Post by nickx »

franci wrote: V Sloveniji pa itak v lokalih mislim da je vse na 10c, ali ne ?
Vsaj na Dolenjskem je tako :)
Pri nas je večinoma na 10, delno pa tudi na 5. In če pride končni znesek na 5 centov, dodam 5 za tringelt.
Post Reply

Return to “Pogovor o straneh in sledenju evro bankovcev (Slovenščina)”